Gradska organizacija
Zagreb
Vijesti
19. 3. 2022.

Agencija Standard & Poor's zadržala je kreditni rejting Hrvatske na investicijskoj razini BBB- uz stabilne izglede!

DOBRA VIJEST! PVRH Andrej Plenković o odluci vodeće svjetske agencije S&P: To je poruka povjerenja i ohrabrenja da uz mjere Vlade RH očuvamo gospodarsku stabilnost Hrvatske i rast BDP-a, i to unatoč posljedicama ruske agresije na Ukrajinu i inflacijskim pritiscima! Ulazak u europodručje početkom 2023. stvara pretpostavke za dodatno podizanje kreditnog rejtinga Hrvatske.

Prioritet je i provedba Nacionalnog plana oporavka i otpornosti (NPOO) te daljnja apsorpcija europskih sredstva za brži razvoj te energetsku i zelenu tranziciju Hrvatske - također je poručio predsjednik Vlade RH i HDZ-a u svojoj objavi na društvenim mrežama.

Eurom ćemo dodatno ojačati konkurentnost

Članstvo u europodručju, koje želimo ostvariti početkom 2023. godine, stvara pretpostavke za dodatno jačanje konkurentnosti gospodarstva i podizanje kreditnog rejtinga Hrvatske - zaključio je Andrej Plenković.

Unatoč makroekonomskim posljedicama ruske agresije

Agencija Standard & Poor's potvrdila je rejting Hrvatske BBB-/A-3 i stabilne izglede, izdvojivši među rizicima globalnu geopolitičku neizvjesnost zbog ruske agresije na Ukrajinu, koja bi mogla utjecati na globalnu potražnju, turizam i inflaciju.

Stabilni izgledi signaliziraju očekivanja S&P-a da će hrvatsko gospodarstvo rasti stabilnim tempom u iduće dvije godine unatoč nepovoljnim inflatornim trendovima i makroekonomskim posljedicama rata u Ukrajini u cijeloj Europi.

Politička & ekonomska stabilnost naše zemlje

Podsjetimo da je Fitch Ratings, druga vodeća svjetska agencija, u studenom prošle godine povisila investicijski rejting Hrvatske s BBB- na BBB, s pozitivnim izgledima za rast. Najviši je to rejting u povijesti Lijepe Naše!

- Međunarodne financijske institucije temelje svoje pozitivne ocjene na političkoj i ekonomskoj stabilnosti naše zemlje - istaknuo je tada hrvatski premijer Andrej Plenković.

A A A