Gradska organizacija
Zagreb
Vijesti
14. 12. 2023.

Ne čine ni ono što su sami sebi zadali kao obvezu

Skandalozno je što Tomašević potpuno ignorira Zaključak o izmjenama i dopunama Plana gospodarenja otpadom koji je njegova većina u Skupštini donijela 24. 2. 2022. Citiramo: »U najkraćem roku od donošenja ovog Zaključka, gradonačelnik mora pokrenuti postupak donošenja izmjena i dopuna Plana gospodarenja otpadom.« Tomašević do danas nije poduzeo ništa.

Zašto sada obmanjuje javnost kada su ovo javno dostupni dokumenti koje svi mogu vidjeti?

Ovim putem izvješćujemo javnost da dokumente Plan gospodarenja otpadom i Prostorni plan donosi Skupština Grada Zagreba na prijedlog Gradonačelnika. Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja samo daje suglasnost da su doneseni planovi usklađeni sa pozitivnim propisima u Republici Hrvatskoj. Niti ministarstvo, niti Vlada RH nemaju nikakve ingerencije vezane uz odabir lokacije budućeg odlagališta.

Lokaciju odlagališta, određuje Gradonačelnik i njegova skupštinska većina.

Zašto Tomašević iznosi neistine u javnosti kada je i običnom referentu za okoliš iz gradske uprave jasno da je Tomašević odgovoran za novu lokaciju odlagališta?

Zar nije skandalozno da navedeni dokumenti nisu mijenjani tri godine a platforma Možemo je na problemu Jakuševca dobila zadnje izbore u Zagrebu? Zar ovo nije gotovo pa samoubilački čin za jednu zelenu opciju kakvom se predstavljaju?

Dozvola za Jakuševec istječe 27. 12. 2023. kao i plan gospodarenja otpadom a prostorni plan istječe 31. 12. 2023. godine. Postavljamo javno pitanje: da li bi se i sada išta radilo da u zadnjih mjesec dana dva puta nije erumpirao Jakuševac te da u velikoj tragediji radnik Holdinga nije ostao bez ruke te da ne istječe valjanost postojećih planova?

Napominjemo i da je 2018. godine Tomašević sa svojom cijelom strankom glasao protiv usvajanja Plana gospodarenja otpadom što povlači zaključak da je bio i protiv lokacije Resnik koju sada gura kao jedino rješenje problema zagrebačkog smeća.

Pozivamo gradonačelnika Zagreba da odgovorno i razborito vrši svoju ulogu na koju su ga izabrali Zagrepčani, da ne iznosi neistine u javnosti koji se lako mogu demantirati te da poštuje zakone i pravilnike koji su na snazi.

A A A